Трябва ли да спрем да консумираме млечни продукти?
Ако се установи, че след прием на мляко се появяват стомашно-чревни проблеми, е необходима консултация със специалист преди предприемане на каквито и да било промени в храненето. Могат да се извършат различни тестове, за да се потвърди диагнозата.
Избягването на млечни продукти, без да бъдат подходящо заместени, може да доведе до дефицит на хранителни вещества и особено на калций и витамин D, което увеличава риска от остеопороза. Ето защо е от изключителна важност да се компенсира набавянето на необходимите хранителни вещества.
Как да заместим млечните продукти?При препоръка за изключване на млечните продукти от начина на хранене е необходимо да се набавят други източници на калций - плодове, ядки, зеленолистни зеленчуци, сусам, бобови растения, сардини. Ако непоносимостта е "частична", могат да се предприемат други промени в начина на хранене и в приема на млечни продукти.
Напоследък все повече се предлагат на пазара млечни продукти, които не съдържат или съдържат малко количество лактоза. Това са храни, обработени с ензима лактаза и следователно пациентите, които имат непоносимост към лактоза, ще могат да я усвояват по-добре. Освен това съдържат високи количества калций. Тези ползи са валидни и за обогатеното с калций соево мляко.
Четете повече на puls.bg.
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК