Свръхпреработените храни са канцерогенни, твърдят изследователи. Те са смес от промишлени съставки (като емулгатори, сгъстители и изкуствени ароматизатори) и традиционни съставки. Те включват сладки напитки, зърнени закуски, бургери, чипс и др.
Италиански учени от изследователския проект "Моли-Сани" са наблюдавали здравето и хранителните навици на над 20 000 възрастни италианци и са установили, че тези, които са консумирали най-голямо количество свръхпреработени храни, са имали повишен риск от преждевременна смърт по каквато и да е причина.
След това екип от американски учени провежда друго проучване. Проследени са над 50 000 души и е установено, че високата консумация на ултрапреработени храни е свързана с повишен риск от различни видове рак, информира БГНЕС.
Нещо повече - и двете проучвания показват, че рисковете за здравето, свързани с консумацията на такива храни, се запазват дори след като хората променят начина си на хранене.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК