Върху ръцете ни живеят милиони бактерии. Те могат да се умножат многократно, когато не мием ръцете си, докосваме замърсени повърхности и не използваме дезинфекциращи и антибактериални средства. Върху кожата на ръцете на всеки човек могат да живеят средно по около 3200 различни вида микроби и патогени, според Pzifer, цитиран от healthdigest.com.
Но далеч не всички от тези микроорганизми са опасни за здравето. Само част от тях могат да причинят инфекции и заболявания. Ето защо въпреки това е от голямо значение да мием ръцете си редовно.
Още по-важно е подсушаването след измиване, което много хора неглижират. Ако мислите, че попиването на останалата вода от кожата или издухването ѝ със сешоар е излишно, трябва да помислите отново. Всъщност, оставянето на ръцете мокри след измиване създава допълнителни условия за растеж и размножаване на бактерии и вируси, тъй като те виреят много добре във влажна среда.
Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията, винаги трябва да подсушавате ръцете си след миене, особено преди и след хранене, както и преди да докоснете лицето, очите, носа, устата си. Важно е да миете и дезинфекцирате ръцете си и когато по тях има рани или сте пипали памперс, превръзка, издухвали сте носа си, кашляли сте, кихали или сте докосвали животно.
Защо подсушаването на ръцете след миене е също толкова важно, колкото самото миене?
Правилният начин да миете ръцете си е да използвате топла или хладка вода, да нанесете сапун и да го втриете достатъчно дълго, за да се образува пяна. Правилото е да търкате ръцете си минимум 20 секунди, за да имат време активните вещества в сапуна да неутрализират бактериите. След това изплаквате и задължително подсушавате.
Ако не подсушите, рискувате да пипнете нещо мръсно отново с ръце. След като те са влажни, вероятността попадналите наново бактерии върху кожата ви да се размножат по-бързо е по-голяма заради мократа и влажна среда.
Четете цялата статия в az-jenata.bg.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК