В навечерието на Кръстовден: Как да приготвим хляб с маслини?

На празника се спазва строг пост

13.09.2022 | 15:57 Редактор: Искра Ангелова
В навечерието на Кръстовден: Как да приготвим  хляб с маслини?

На 14 септември Светата Православна църква отбелязва Кръстовден. На този празник се прави поклонение пред Светия Кръст Господен. Това поклонение се прави четири пъти в годината.

На Кръстовден се спазва строг пост като на празничната трапеза се слагат грозде, постни ястия, ястия с тиква, постни питка или хляб. Според народния фолклор денят и нощта се "кръстосват". Ето и рецепта за вкусен постен хляб с маслини.

Продукти:

- 200 мл топла вода за маята

- 1 пакет суха мая

- брашно колкото поеме за меко тесто

- 1 чаена лъжичка сол

- 2 супени лъжици захар

- 4 супени лъжици зехтин или масло (ако не постите)

- 150 г маслини

Приготвяне:

В голяма купа пресейте брашното. Към него сложете солта, захарта и зехтина и разбъркайте добре. След това сложете разтворената мая. Бъркайте добре и добавяйте постепенно брашно, докато се получи меко тесто. След като го омесите, го поставете в купа или тавичка, покрийте го с кърпа и го оставете да втаса за 40 минути, на топло, съветва az-jenata.bg.

След като тестото е бухнало, поръсете го с нарязани маслини. Започнете отново да месите докато маслините се разнесат в него равномерно. Поставете го в тавичка, намазнена с олио и леко набрашнена и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК