Солта, приемана с храната, повишава кръвното налягане при някои хора, което ги излага на по-висок риск от сърдечносъдови заболявания и летален изход.
При около 50% от хората с хипертония се наблюдава прекомерно повишаване на кръвното налягане след консумация на солена храна, както и при 25% от хората с нормално кръвно налягане, поясняват учените.
Повишаването на кръвното налягане в отговор на солта може да бъде достатъчно значително, за да причини инфаркт, инсулт и дори внезапна сърдечна смърт, но въпреки това не е проучвано досега и не се лекува целенасочено.
Изследователите са използвали стационарен протокол за натоварване и изчерпване на солта, за да характеризират участниците като чувствителни към сол или не и за да проучат реакциите в техните кръвни клетки.
Повече по темата четете в puls.bg
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК