Дъската за рязане е сред най-използваните кухненски пособия. Без нея не можем да нарежем зеленчуците, плодовете, месото и всички останали продукти, с които приготвяме любимия си ястия. И тъй като дъската за рязане е така често експлоатирана, по нея остават резки от острите ножове, а в тях – остатъци от храна.
Колкото и старателно да измиваме дъската, в тези прорези винаги остават частици, които могат да се превърнат в основа за растеж на бактерии.
Бактериите могат да оцелеят по всякакви повърхности и при всякакви условия. Те са устойчиви, което ги прави много опасни.
Как да дезинфекцирате дъската за рязане, така че да я направите безопасна за ползване?
Ето един чудесен трик за целта.
1. Изплакнете дъската от остатъците. Напоете микрофибърна кърпа с оцет. Избършете старателно дъската, така че да премахнете всички следи от храна. Оцетът не само ще дезинфекцира дъската, но и ще премахне лошите миризми от нея.
2. Напръскайте дъската с водороден пероксид. Разнесете навсякъде с чист парцал. Оставете да подейства 5 минути и изплакнете. Това е допълнителна защита за сигурност срещу микроорганизмите.
3. За да дезодорирате и ароматизирате дъската за рязане, поръсете с морска сол и оставете да престои няколко часа, за да абсорбира лошите миризми. След това напръскайте обилно с лимонов сок и втрийте с гъба за съдове.
Повече по темата четете в Az-jenata.bg
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК