Спелтата е вид зърнена култура, подвид на пшеницата, който произлиза още от древността. Напомня на лимеца по външния си вид, но има по-здрава обвивка и малко по-различно хранително съдържание.
Предимството на спелтата е способността ѝ да замества пшенични продукти, като пшеничното брашно. На печените продукти придава "по-орехов" вкус. Опакованите храни от спелта, като паста и крекери, също са популярни в момента.
Разтворимите диетични фибри регулират нивата на холестерол в организма. Проучвания установяват, че именно те понижават както общите липопротеини, така и тези с ниска плътност, или "лошия" холестерол.
Храните с високо съдържание на фибри могат да участват в процеса по сваляне на килограми и в поддържането на здравословно тегло. Редовният им прием създава чувството на ситост.
Повече по темата четете в puls.bg
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК