fallback

Полезните свойства на спелтата: Може да замести пшеничните продукти

Храните с високо съдържание на фибри могат да участват в процеса по сваляне на килограми

01.09.2022 | 21:50 Автор: Ваня Кузманова

Спелтата е вид зърнена култура, подвид на пшеницата, който произлиза още от древността. Напомня на лимеца по външния си вид, но има по-здрава обвивка и малко по-различно хранително съдържание.

Предимството на спелтата е способността ѝ да замества пшенични продукти, като пшеничното брашно. На печените продукти придава "по-орехов" вкус. Опакованите храни от спелта, като паста и крекери, също са популярни в момента.

Разтворимите диетични фибри регулират нивата на холестерол в организма. Проучвания установяват, че именно те понижават както общите липопротеини, така и тези с ниска плътност, или "лошия" холестерол.

Храните с високо съдържание на фибри могат да участват в процеса по сваляне на килограми и в поддържането на здравословно тегло. Редовният им прием създава чувството на ситост.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 

fallback
Още от Любопитно
fallback