Сбъдва ли се наистина хороскопът и какво е ефектът на Барнъм

Попадаме в капана на собствения си ум

28.08.2022 | 14:50 Редактор: Елеонора Танева
Сбъдва ли се наистина хороскопът и какво е ефектът на Барнъм

Често когато четем хороскоп или правим някакъв тест за личността, се учудваме колко точно написаното пасва конкретно на нас. Най-често обаче тези съвпадения лесно се обясняват от психологията. 

Психологът Юлия Хил обяснява пред MarieClaire какво представлява ефектът на Барнъм и как той влияе върху нашето възприемане на информация.

Тайната е, че прогнозата първоначално е направена с такава степен на несигурност и обобщение, че може да се приложи към всеки човек. Четем хороскопа, разпознаваме себе си и в този момент спираме критично да оценяваме получената информация. Особено, ако източникът е уважаван.

Ефектът Барнъм-Форер е един пример за когнитивни изкривявания. Когнитивното пристрастие е капан на ума. Това се крие във факта, че ние често интерпретираме реалността въз основа не на собствената си логика, а автоматично, следвайки разпространените в обществото вярвания. Просто казано, ние мислим по модели.

Трябва да се отбележи, че ефектът на Барнъм се простира не само върху хороскопите – търговците използват този ефект за насърчаване на рекламата, много психологически тестове се основават на същия феномен, а ясновидците и гадателите също активно използват това свойство на човешката личност.

Четете повече по темата в tialoto.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК