Съществува ли такова нещо като неправилно пържене на яйца? Да, съществува. За да направите най-вкусните и топящи се в устата яйца, не трябва да допускате някои често срещани грешки.
Използвате грешен тиган
Една от най-честите грешки при пържене на яйца е използването на погрешния тиган за тази цел. Не всеки тиган е подходящ за пържене на яйца. Той трябва да е с незалепваща повърхност, с дебело дъно и да не е изкривен.
Не използвате олио
Друга често срещана грешка е избягването на олиото или на използването на каквато и да е мазнина. Ако се опитвате да готвите здравословно, не избягвайте изцяло мазнината. Просто контролирайте количеството и вида ѝ, които използвате. Ако не пържите яйцата в мазнина, те ще станат сухи, няма да са пухкави и вероятността да загорят отдолу е много по-голяма. Освен това няма да се сготвят така добре и равномерно, както трябва.
Слагате яйцата в студен тиган
Много е важно да изчакате температурата на тигана да се повиши достатъчно преди да сложите яйцата в него. Ако ги пуснете в студен тиган, вкусът им ще се влоши, а и ще поемат цялата мазнина в тигана, като това ще направи консумацията им крайно неприятна. Вместо това винаги изчаквайте тиганът и мазнината да се загреят достатъчно, след което добавяте яйцата в него.
Пържите на много високи температури
Прекалено високата температура крие риск от прегаряне на яйцата от долната страна. Това ще им попречи да се сготвят отвътре и отгоре. Най-добре е пърженето на яйцата да става на среден огън, за да имат време да се сготвят от всички страни.
Повече по темата четете в Az-jenata.bg
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК