fallback

Безопасни ли са бананите за диабетиците?

Те са едни от най-захарните и сладки плодове, но...

26.07.2022 | 10:55 Автор: Искра Ангелова

Бананите са едни от най-захарните и сладки плодове, съдържащи голямо количество въглехидрати. Именно заради това диабетиците и страдащите от инсулинова резистентност се плашат от тях, премахват ги от храненето си и се лишават от изключителните им ползи за здравето.

Може би и вие смятате, че бананите са плод, който трябва да не консумирате, щом имате диабет, защото се опитвате да контролирате кръвната си захар. Всъщност не е нужно да ги пренебрегвате. Плодовете са полезни за всички, включително за диабетиците и пълното им изключване от храненето не е нужно. Важно е само как точно да ги консумирате, за да не предизвиквате скокове в кръвната захар.

Има едно много важно правило, което диабетиците и страдащите от инсулинова резистентност трябва да спазват, когато ядат плодове, включително банани. И то е, че плодовете трябва да се комбинират с други храни, най-вече мазнини и протеини.

Едновременното ядене на плодове с мазнини и протеини значително забавя скока на кръвната захар. Никога не яжте плодове на гладно. По този начин стойностите на кръвната захар скачат внезапно и много високо. Ако ги комбинирате с други храни ще предотвратите тази опасност. Киселото мляко, например, е много богато на протеини. Консумирайте го заедно с банана. Може да добавите и малко фъстъчено масло. То е наситено с полезни мазнини и забавя още повече усвояването на захарите.

Количеството е от значение. Колкото повече банани изядете, толкова повече кръвната ви захар ще скочи. Един цял добре узрял банан е наситен с много захари и въглехидрати. Ако контролирате порциите, кръвната ви захар ще остане стабилна. Яжте по половин банан и оставяйте остатъка за после.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Любопитно
fallback