Излагането на слънчева светлина през лятото води до по-голямо желание за хранене при мъжете, твърди интернационален екип от специалисти.
Според наблюдения на предходно проведени проучвания, излагането на слънчева светлина би могло да бъде полезно за хората. Отбелязана е възможността за стимулиране на производството на витамин D. Въпреки това са споменати и някои негативи, като увреждане на кожата и по-висок риск от рак на кожата.
Изследвайки риска от рак на кожата, специалистите забелязват желанието за консумация на по-голямо количество храна сред мъжете, когато те са изложени на UV светлина.
За да проверят тази връзка, учените получават набор от данни, с помощта на правителствен въпросник, изпратен до хора в цял Израел. В него са включени въпроси за множество здравословни и хранителни проблеми.
От направения анализ изследователите стигат до извода, че мъжете са склонни да ядат повече през летните месеци, отколкото през останалите. По-конкретно, те установяват, че мъжете консумират приблизително 15% повече калории през лятото. Според тях това би могло да се дължи на по-продължителното излагане на слънчева светлина
При жените не се наблюдава такава промяна в храненето в резултат на слънцето и летните сезони.
В опитите да си обясни причината за този повишен глад, изследователите разглеждат нивата и функционалността на хормона на глада, грелин. Според редица анализи той се се произвежда от клетки в стомаха, а понякога и в панкреаса, тънките черва и мозъка.
Четете цялата статия в puls.bg.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК