Няколко признака, че бебето ви е прегряло

Избирайте дрехи според сезона и проветрявайте редовно

18.07.2022 | 23:20 Редактор: Искра Ангелова
Няколко признака, че бебето ви е прегряло

В старанието си да бъдем добри майки, ние често се тревожим прекалено много за всичко, свързано с нашия малък наследник.

"Дали на бебето не му е прекалено студено?", "Дали на бебето не му е прекалено топло?", тези и още милион други въпроси изпълват ежедневието ни.

Първото правило, що се отнася до правилното количество дрехи, е да погледнем към себе си – колко и какви дрехи сме избрали? Ако ние сме само по тениска, няма нужда да избираме дълъг ръкав и суитшърт за бебето. Мъниците се раждат с недобре развита система за топлообмен на тялото, но това не означава, че трябва да ги покриваме с много слоеве дрехи.

Лятото трябва да сме много внимателни, тъй като не е трудно да претоплим нашето бебе, защото температурата на неговото тяло се повишава много по-бързо от температурата на нашето. Същевременно, бебетата се потят много по-малко, което намалява възможността да се охладят.

Как да разберем, че на бебето му е прекалено топло?

Ако кожата на вашето бебе е прекалено топла на допир, както и зачервена - може би то е изложено на твърде висока температура. Незабавно го разсъблечете, и по възможност го отведете някъде, където температурата е по-ниска. Без значение от сезона, идеалните градуси за отглеждане и игра на малчуганите са от 20 до 22,2. Друг сигнал за претопляне е, ако бебето изглежда летаргично и се поти без видима причина.

Помислете добре за температурата на стаята, в която бебето спи

Дръжте винаги термометър подръка, имайки предвид, че помещението, в което спи бебето не трябва да е нито много студено, нито много топло. Избягвайте да слагате шапка, тъй като така можете да възпрепятствате естественото охлаждане. Проветрявайте редовно стаята на бебето и се уверете, че кошарата за спане е далеч от пряка слънчева светлина.

Ако по кожата се появят пъпчици

Преди да направите каквото и да е, винаги се консултирайте с вашия педиатър. Все пак, появата на малки пъпчици и обрив могат да са сигнал за претопляне - не чакайте да дойде вечерта, а изкъпете бебето с хладка (не студена) вода и в по-ранен час, намажете с успокояващ крем.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК