Гликемичният индекс - ГИ е стойност, използвана за измерване на това колко бързо въглехидратите в храната преминават в кръвния поток като глюкоза след усвояване. Колкото по-бързо се извършва този процес, толкова по-големи са промените в нивата на глюкозата в кръвта.
Гликемичният индекс на храната е факт, който трябва да се вземе предвид при диабет и неговата превенция. Плодовете са много здравословна храна, но също така са богати на захари. Въпреки това не е вярно, че пациентите с диабет не могат да консумират плодове.
Диетите с нисък гликемичен индекс помагат за контрол и предотвратяване на диабета. Плодовата захар е фруктоза, а не глюкоза, която се метаболизира по различен начин и не променя нивата на кръвната захар както другите захари. Познаването на гликемичния индекс на плодовете е полезно за поддържане на добър контрол на хранителния режим.
Гликемичен индекс
Диетите с нисък гликемичен индекс помагат за предотвратяване и контрол на диабета. Гликемичният индекс на дадена храна може да бъде нисък, среден или висок и се измерва по цифрова скала от 0 до 110.
Колкото по-висока е тази стойност, толкова повече кръвната захар се повишава, когато ги приемаме:
ГИ е висок, ако е по-голям от 70. ГИ е среден, ако стойността е между 56 и 69. ГИ е нисък, когато варира от 0 до 55.
Гликемичният индекс се отнася само за храни, които съдържат въглехидрати.
Повече по темата четете в puls.bg
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК