При слаба имунна система: Ключът са добрият сън и растителните храни

За да сме здрави, имунитетът ни трябва да работи безотказно

16.07.2022 | 12:44 Редактор: Петя Кръстева
При слаба имунна система: Ключът са добрият сън и растителните храни

Имунната система е естествената ни защита срещу вируси, бактерии и други патогени. За да сме здрави, тя трябва да работи безотказно, но за целта не можем да разчитаме, че тя просто ще се справи с всяко предизвикателство по най-добрия начин. Нужно е да се погрижим за нея подобаващо. 

Сред нещата, които можем да направим, за да подобрим функциите на имунната си система, са да спим повече и да преминем към диета, богата на растителни храни.

Повече сън

Съвременният начин на живот предполага липса на сън. Забързаното ежедневие, прекалено интензивната работа до късно, стресът, липсата на достатъчно свободно време за разпускане са само част от факторите, предизвикващи влошаване на съня. Колкото по-малко спим и колкото по-непълноценен е сънят ни, толкова по-малко способна е имунната система да произвежда достатъчно клетки, за да се бори с атаките на патогените и възпалителните процеси. Ако успеете да установите рутина за сън, която да ви осигурява качествена почивка, имунитетът ви ще се повиши. 

Диета, богата на растителни храни 

Растенията доставят ценни вещества на организма, от които имунната система се нуждае. Растителната диета е богата на витамини от група В, витамин В12, калций, желязо, цинк, йод. Всички те са много важни за функциите на имунната система. Плодовете и зеленчуците доставят големи количества витамин С, Е, К, а също и много минерали и фибри, които подсилват имунитета и правят справянето с инфекциите по-лесно. Рибата и яйцата пък доставят витамин D, който също е от огромно значение за имунната система.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК