Как лютите чушки и пикантните храни могат да подобрят здравето ни?

Един от краткосрочните положителни ефекти от лютото е охлаждането на организма

15.07.2022 | 22:10 Редактор:
Как лютите чушки и пикантните храни могат да подобрят здравето ни?
Как лютите чушки и пикантните храни могат да подобрят здравето ни?

Любителите на лютото може би ще се зарадват да узнаят, че имат още много прекрасни причина да ядат пикантни храни по-често освен чудесния вкус. Лютите храни имат невероятното свойство да подобряват здравословното състояние. Лютите чушки са сред най-полезните пикантни храни, които можете да изберете в менюто си. Капсаицинът в тях е вещество, което придава лютия им и горещ вкус.  

Експерти и учени от клиника Кливланд добавят, че капсаицинът предизвиква физиологична реакция, създаваща усещане за прилив на топлина в тялото. Реално той не "изгаря" тъканите, каквото е усещането, а заблуждава мозъка, че е настъпила температурна промяна, което води до усещане за горещина, пише healthdigest.com. Всъщност, повишаването на вътрешната температура на организма е средство за охлаждането му. 

Усещането е сходно, както при вирусно или инфекциозно заболяване, при което тялото повишава вътрешната си температура, за да се пребори с инфекцията. След спадането на температурата усещането е охлаждащо. По подобен начин лютите и пикантни храни ви карат да се изпотите и да се охладите, според verywellhealth.com. 

Как лютите чушки и пикантните храни могат да подобрят здравето ви?

Един от краткосрочните положителни ефекти от лютото е охлаждането на организма. Но дългосрочните ефекти при редовна консумация на люто са още по-впечатляващи. Проучванията показват, че хората, които редовно ядат люто, в частност люти чушки, са изложени на значително по-нисък риск от преждевременна смърт в сравнение с онези, които рядко ядат люто или изобщо не консумират такива храни. 

Сред възможните причини за тези положителни ефекти от лютите чушки е способността им да подобряват здравето на стомашно-чревния тракт, да насърчават метаболизма и контрола на теглото, да намаляват лошия холестерол.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК