Прасковите са истински дар от природата през лятото. Сочни, сладки, пълни със сокове, вкусове и сладост. Тяхната трайност обаче не е особено голяма. Тя може да се скъси още, ако не се съхраняват правилно. Ако сте си купили по-голямо количество праскови или пък отглеждате праскови и това ви дава възможност да се радвате на обилна реколта, вероятно бихте искали да знаете как правилно да ги съхранявате така, че да не се развалят бързо. Ето някои хитрини за тази цел.
Първата стъпка за правилното съхранение на вашите праскови е да определите колко узрели са те. Ако са по-твърди и не са така ароматни и сочни, както когато са напълно узрели, значи можете да действате, като ги държите на стайна температура. Важно е да ги отделите една от друга. Подредете ги в една редица. Не ги трупайте една върху друга. Това ще ускори процесите на гниене. След няколко дни прасковите започват да узряват по-бързо и да добират аромата и сладостта на зрелите праскови. Ще разберете кога са узрели, ако натиснете леко с пръст в средата. Ако остава отпечатък, значи прасковата е узряла.
Ако имате добре узрели праскови, най-добрата стратегия е да ги ядете веднага. Колкото повече ги държите, толкова по-бързо се развалят. За да забавите скапването им и да ги запазите за по-дълго, ако са вече узрели, съхранявайте ги в хладилник. Това ще ви даде малко повече време да им се насладите. Хладната и студена среда в хладилника забавя зреенето и отлага скапването на прасковите. Но ако са добре узрели, няма да издържат повече от няколко дни в хладилника.
И в двата случая е много важно да не миете прасковите. Ако го направите, влагата от водата по външната им ципа ще ускори процесите на гниене и ще развали прасковите. В мъхестата ципа на прасковите се съдържат вещества, които действат като естествен консервант на плода, който забавя процесите на гниене и скапване. Затова е важно да не го отмивате.
Как да съхранявате нарязани праскови
Ако имате нарязани праскови, които са ви останали, процесите на зреене и гниене стават още по-скоростни. За да ги забавите, дръжте ги в хладилник. Имайте предвид, че нарязаните праскови не могат да издържат по-дълго от около 3-4 дни в хладилника. За да забавите покафеняването, затворете ги в съд с плътен капак. Подредете ги на един ред и се погрижете между тях да има разстояние.
Четете цялата статия в az-jenata.bg.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК