В Европа хранителните алергии засягат 6% от децата и повече от 3% от възрастните. Случаите нарастват значително през последните десет години.
Какво е хранителна алергия?
Хранителната алергия е реакция на имунната система срещу храна, на която тя обикновено не би реагирала. При първия контакт с алергена тялото произвежда антитела, насочени срещу него - IgE - имуноглобулини Е. След това тези антитела се свързват с мастоцити - клетки, които осигуряват имунната защитата на организма. Първият контакт с алергена остава без симптоми.
Въпреки това този контакт предизвиква повишаване на чувствителността към съответната храна, което означава, че при втория контакт с алергена, мастоцитите се стимулират, което води до освобождаване на вещества като хистамин още в началото на проявата на алергичните симптоми.
Кои са основните хранителни алергени?
Основни алергени при децата:
Краве мляко;
Яйца;
Фъстъци;
Ядки, особено шам фъстък и кашу;
Основни алергени при възрастните:
Суровите плодове и зеленчуци;
Риба и морски дарове;
Соя;
Какви са симптомите на хранителна алергия?
Те могат да се проявят като изтръпване и сърбеж по устата и/или оток на устните и евентуално лицето при възрастни. При децата може да има и изтръпване и оток на лицето, но също и зачервяване и обрив по лицето, който може да се разпространи по цялото тяло. Освен това може да има затруднено дишане и затруднено преглъщане.
Незабавните алергии могат също да доведат до храносмилателни разстройства като повръщане, диария, коремна болка и чувство на дискомфорт.
Повече по темата четете в puls.bg
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК