Сминдухът е прекрасна билка и подправка, която се използва в много рецепти в традиционната ни кухня, но и в кухните на редица народи по света. Тя има не само превъзходен вкус, но носи и множество ползи за здравето. Според изданието health.com, сминдухът може да е добър помощник в контрола на кръвната захар и холестерола, което го прави съюзник в борбата с риска от диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания. Сминдухът е подобен на детелина, но принадлежи към семейство Бобови.
Помага в контрола на диабета и превенцията му
Сминдухът може да допринесе в понижаването и контролирането на нивата на кръвната захар. Това е много важно с оглед предотвратяването на диабет и последиците от него. Това показват данни от мета-анализ от 2016 година, публикуван в Journal of Ethnopharmacology и цитиран от health.com. Данните показват, че сминдухът има положително влияние върху нивата на кръвната захар.
Превенция на сърдечносъдови заболявания
Сминдухът влияе добре и върху нивата на холестерола, което е особено важно за контролирането на сърдечносъдовия риск. Поддържането на оптимални нива на холестерол предпазва кръвоносните съдове от плаки, запушване, а това понижава риска от високо кръвно налягане, инфаркт и инсулт.
Повече по темата четете в Az-jenata.bg
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК