Все повече научни доказателства показват, че какаото предпазва сърцето. За първи път е проведено мащабно проучване за изследване на дългосрочните ползи от какаовите флаваноли и е установено, че те могат да имат защитни свойства за сърдечносъдовото здраве.
Естественото какао съдържа повече от 50 биоактивни съединения като флаваноли и флавоноли, които са молекули от семейството на флавоноидите - вид полифеноли на растителна основа с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.
Чаят, гроздето и горските плодове са други богати на флаваноли храни с благоприятен ефект. Трябва да се отбележи, че полезните свойства за сърдечносъдовото здраве, които осигуряват тези вещества, съдържащи се в какаото, не могат да се осъществят чрез консумация на шоколад, въпреки че той съдържа висок процент какао.
Ползи за сърдечносъдовото здраве
При анализа на резултатите се е установило, че какаовите флавоноли намаляват риска от сърдечносъдови заболявания и усложнения с 10%. Групата, която е приемала добавката с какаови флавоноиди, е имала значително намаление на риска от летален изход от сърдечносъдови заболявания, средно с 27%. Редовният прием на какаови флаваноли е допринесъл за 15% по-нисък риск от развитие на сърдечносъдови заболявания и усложнения и 39% по-нисък риск от летален изход от сърдечносъдови заболявания.
Повече по темата четете в puls.bg
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК