Микро растенията стават все по-популярни и все по-често присъстват в менюто ни. Срещаме ги като добавка в сандвичи, в сутрешното смути или в ястия. По-смелите ги консумират самостоятелно във вид на вкусна салата. Ако все още не сте - непременно опитайте микро растения. Сигурни сме, че няма да съжалявате. Техният вкус е ярък и запомнящ се. Освен това са и изключително полезни. А ако решите да отгледате микро растения у дома, това е напълно възможно и по силите на всеки. Те не са капризни и растат много бързо. Освен това не се нуждаете от много място или от специално оборудване. Трябват ви съдове за засяване, почва, семена, вода и светлина.
Какво представляват микро растенията?
Микро растенията са поникнали семена на различни видове зеленчуци и подправки (зеле, босилек, репички, сминдух, праз, чесън, броколи, грах и др.), които се консумират във фаза първи същински лист.
Какви са предимствата на микро растенията?
- Можем да ги отглеждаме у дома и да ги консумираме току-що откъснати и свежи.
- Невероятно полезни – съдържат много витамини и минерали, подпомагащи организма ни. Доказано е, че микро растенията съдържат същото количество витамини и минерали, което се съдържа в зрялото растение.
- Фактът, че ги отглеждаме у дома ни дава предимството да консумираме невероятно пресни продукти. Продуктите съдържат максимална концентрация на витамини в първите 2 дни от откъсването им.
- Екологично чисти и натурални - микро растенията не се торят и пръскат с пестициди, което означава, че всичко което получават е светлина, топлина и вода.
- Растат бързо – от засяването на семенцето до консумацията на микро растенията минават само около 10-15 дни.
Защо са полезни микро растенията?
Микро растенията съдържат всички витамини и хранителни вещества, които са необходими за изхранването на възрастното растение, но събрани само в 2 листенца. Витаминна бомба!
Микро растенията са богати на витамини, антиоксиданти, минерали и хлорофил. Имат висока хранителна стойност и:
- подобряват здравето,
- подпомагат храносмилането,
- метаболизма
- активират дейността на цялото тяло.
- Твърди се, че консумирането на микро растения има благоприятен ефект върху здравето и предпазва от дегенеративни заболявания на стареенето.
Как да отгледаме микро растения у дома?
Всъщност отглеждането е изключително лесно и дори начинаещ градинар би се справил. Напълвате съдовете с почва или готов субстрат, който може да закупите от нас. След това поливате почвата. Посявате семената. След това напръсквате с вода с пулверизатор. Прибирате съдовете на тъмно и топло място (20-24°С). След 4 дни семената трябва да са поникнали и да са готови да се сложат на светло и топло място. Най-подходящо е да са до прозорец с южно изложение, а лятото може да се изнесат и на терасата или балкона. Поливайте умерено, като не оставяте почвата да изсъхне прекалено, но и не прекалявате с поливането. 5-6 дена след като изнесете поникналите семенца на светло и топло, може да очаквате първите си готови за консумация микро растения. Микро растенията може да отглеждате целогодишно у дома.
Как се консумират микро растенията?
Ядлива е цялата надземна част на микро растенията. Те се консумират в суров вид, като добавка на сандвичи, смутита, добавени като подправка на ястия или във вид на свежа салата.
Микро растенията кълнове ли са?
Не! Микро растенията са в следващия етап от развитие. За разлика от кълновете, микро растенията са започнали да фотосинтезират и ядливата им част е надземната. Освен това, те се отглеждат на проветриво и не толкова влажно място, където шансът да се развие мухъл е по-малък.
Какви видове микро растения мога да отгледам?
Ние предлагаме специални семена за микро растения. В нашия каталог може да поръчате следните видове: сминдух, сладък босилек, праз лук, броколи, червено цвекло, грах.
Мога ли да съхранявам микро растенията?
Да. Микро растенията могат да се съхраняват заедно със съда, в който са засети в хладилника. Можете да отрежете микро растенията и да ги прибирете в дишащи опаковки или кутийки и да ги съхранявате в хладилник. Но все пак, за да се насладите на прекрасния им вкус и полезните им свойства – нашата препоръка е да ги консумирате пресни.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
преди 11 месеца
преди 2 години