Отбелязваме Международния ден на Земята. Според изследване на български учени, с честото консумиране на морска храна, за една седмица човек може да погълне около 5 г микропластмаса или количество, което се равнява на една чаена лъжица.
Изследвани са били черните и белите миди в Черно море, които са живият филтър на морето. Според Световната здравна организация основните количества микропластмаси в организма влизат основно от водата и консумацията на морски дарове. Пластмасовите отпадъци са навсякъде дори и в моретата.
Тази година денят на Земята се провежда под надслов "Инвестирайте в нашата планета". Точно това са направили и ученици от Русенската математическа гимназия, които създадоха иновативен заместител на пластмасата.
Тея, Константин, Теодора, Галена и Радослав тръгват по пътя на иновациите на един лагер. Там се ражда идеята, а място за създаване на заместителя на пластмасата става домът на един от учениците.
"Нашата първа идея беше за дезинфектант с капсули, беше за един иновационен лагер, започнахме да го произвеждаме с Косьо и успяхме да го създадем", сподели Теодора Зарзаланова.
Амбициите на младежите не спират дотук. Те създават келби - заместител на пластмасовата чанта.
"Нашият продукт келби – това е био пластмаса, изгодна за всеки вид заместител на пластмаси – найлон, полиетилен и всяко нещо, което може да се сетите", обясни Константин Йорданов.
Продуктът намира приложение и в бизнеса.
"Засега имаме прототип на кесия, но също така от тази материя можем да създаваме вилици, чинии и друга посуда", посочи Радослав Братованов.
Така например Мария, която работи в козметично студио, споделя, че може да използва келби в салона, в който работи.
"Изчистен максимално био продукт, който би могъл да замести пластмасовите чашки, пелерини, шапчици за клиенти и по този начин да се организира рециклирането", изтъкна Мария Атанасова.
А учителите с радост помагат на младежите.
"Много от колегите - физици, биолози, се включват и работят допълнително заедно с учениците", похвали се директорът на МГ "Баба Тонка" Галина Бобева.
Следващата стъпка за учениците е да доразвият продукта си. Вече имат и нова идея – агрономен серум, който предстои да разработят.
Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
преди 2 години