Великден наближава и е време да помислим за боядисването на яйцата. Известно е, че белите яйца хващат боята по-добре. Цветовете стават по-ярки и наситени, а това носи повече настроение за празника. На пазара обаче невинаги можем да намерим бели яйца, каквито ни трябват.
Защо някои яйца са бели, а други - кафяви?
Едно от класическите правила е генетично. Най-общо казано, кафявите кокошки носят кафяви яйца, а белите – бели. Жлезите, които определят цвета на оперението на пилето определят и този на яйцата, които снасят след това кокошките.
Как да избелите кафяви яйца, ако не разполагате с бели?
Нужни са ви:
- Вода;
- Тенджера;
- Оцет;
- Кафяви яйца;
- Лъжица;
- Малка купа;
Сложете яйцата в тенджерата. Налейте вода и оцет в равни части. Ще ви е по-лесно, ако наливате една чаша вода и една чаша оцет. Наливайте, докато покриете яйцата. Пуснете котлона и оставете да заври.
По време на варенето ще се образува кафява пяна, която трябва да премахнете с лъжицата.
След като водата е завряла, варете яйцата 10 минути. Когато са готови, накиснете ги в студена вода за няколко минути. Изплакнете всяко яйце под течаща вода, като същевременно го четкате с четка или го триете с гъба за съдове. Това ще помогне в процеса на избелване.
Повече четете в Az-jenata.bg
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК