На трапезата на Цветница трябва да присъстват зелении като лапад, коприва, спанак - под формата на салати, яхнии, супи.
Ето една лесна рецепта за бърза, вкусна и много полезна супа от коприва.
Необходими продукти:
- 1 купичка попарена коприва
- 2-3 стръка пресен лук
- 1-2 моркова
- сол, черен пипер по желание
- сух и пресен джоджен
- олио
- 1 жълтък
- 3-4 супени лъжици кисело мляко
Първото, което трябва да направите е да да я попарите - за 2-3 минутки във вряща вода. След това я отцедете и нарежете.
В тенджера загрейте мазнина, добавете нарязания зелен лук, морков, сух джоджен, който е по-ароматен, добавете 2 л вода. След това сложете копривата, а след 8-10 мин. добавете измития ориз.
През това време направете застройка от жълтъка и киселото мляко. Прибавете 1-2 черпака от бульона и изсипете в тенджерата. За свежест може да добавите ситно нарязан пресен джоджен.
Ако спазвате традицията да ядете постни ястия на Цветница - пропуснете застройката. За допълнително овкусяване може да ползвате оцет или резен лимон.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК