fallback

За трапезата на Лазаровден и Цветница: Рецепта за вкусна пролетна зеленчукова супа

Ястията трябва да са постни

13.04.2022 | 11:24 Автор: Искра Ангелова

Настъпилата пролет ни кара да се усмихваме с природата, която се пробужда. По традиция пролетта започва с два прекрасни празника - Лазаровден и Цветница, които са с подвижна дата.

На Лазаровден почитаме свети Лазар, а на Цветница, празнуват всички, чиито имена символизират цветя. Според традициите и за двата празника ще приготвим празнична трапеза.

Ястията трябва да са постни, като на Цветница се разрешава консумацията на риба и морски дарове. На гостите ще поднесем постна баница, варено жито, гозби със спанак, коприва, лапад. Днес в кулинарната ни рубрика, споделяме с вас няколко чудесни рецепти.

Продукти:

- 1 тиквичка

- 250 г домати от консерва, белени

- 2 моркова

- 1 червена чушка

- 1 зелена чушка

- 1 голям картоф

- 1 глава кромид лук

- 300 г зелен фасул

- сол

- черен пипер

- 1-2 супени лъжици олио

- джоджен

- червен пипер

- 1 кубче зеленчуков бульон

Приготвяне:

Загрейте мазнината в дълбока тенджера. В нея запържете лука и морковите. След като омекнат залейте с 2 литра вода. Добавете в нея бульона и разбърквайте, докато се разтвори. Нарежете останалите зеленчуци на ситно. Добавете ги във врящия бульон, съветва az-jenata.bg.

Намалете котлона и оставете да къкри. Овкусете с подправките. Разбърквайте от време на време. Супата е готова, когато всички зеленчуци омекнат напълно.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Любопитно
fallback