fallback

Как да приготвим вкусен украински козунак за Великден?

Месете тестото върху набрашнен плот

11.04.2022 | 23:10 Автор: Искра Ангелова

Продукти:

- 1 мая

- 125 мл топла вода + 1 лъжичка

- 200 г пудра захар

- 750 мл топло прясно мляко

- 500 г + 1,5 кг брашно

- 6 яйца + 1, разбити

- 225 г масло, размекнато + 2 супени лъжици

- ¼ чаена лъжица сол

- ¼ чаена лъжица лимонова кора

Приготвяне:

Смесете маята със 125 мл топла вода. Оставете да се активира. Междувременно разтворете 100 г пудра захар в топлото мляко. Охладете до стайна температура. След като се охлади, добавете сместа към разтворената мая заедно с 500 г от брашното. Разбъркайте добре с дървена лъжица. Покрийте с капак и оставете на топло място, докато сместа започне да образува мехурчета и удвои обема си или за около 2 часа.

Разбъркайте набъбналата смес с разбитите 6 яйца със 100 г пудра захар, размекнатото масло, солта и лимоновите корички. Разбъркайте добре, за да се смесят. Започнете да добавяте останалото брашно по около 150 г на добавяне. Омесете постепенно, докато се получи меко тесто. Месете тестото върху набрашнен плот, докато стане меко и еластично или за около 10-15 минути. Поставете тестото в намазнена купа. Оставете да втаса на топло за 2 часа, докато удвои обема си. Промушете го с пръст, за да проверите дали се връща обратно. Оставете за още 30 минути, съветва az-jenata.bg.

Разделете тестото на 3. Оформете кръгли козунаци и ги поставете в подготвени намазнени тави. Отново оставете да втасат за 45 минути до 1 час, докато удвоят обема си. Разбийте останалото 1 яйце с 1 супена лъжица вода. Намажете козунаците с него. Печете за около 1 час в загрята на 180 градуса фурна. След като са готови, намажете козунаците с разтопеното масло за мека коричка.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Любопитно
fallback