fallback

Рецепта за вкусен шоколадов чийзкейк с ирландски ликьор

Загрейте фурната на 165 градуса

08.04.2022 | 20:56 Автор: Искра Ангелова

Продукти:

За основата:

- 200 г какаови бисквити

- 4 супени лъжици масло, разтопено

- 1 щипка сол

За пълнежа:

- 225 г крема сирене, размекнато

- 1 и ½ чаши захар

- ¼ чаша царевично нишесте

- 4 големи яйца

- 2/3 чаша ирландски крем ликьор

- 1 супена лъжица ванилов екстракт

За ганаша:

- 2/3 чаша сметана за разбиване

- 2 чаши шоколадови парченца или натрошен шоколад

Филирани бадеми за украса

Приготвяне:

За основата:

Загрейте фурната на 165 градуса. Намажете кръгла форма за чийзкейк с масло. За да направите основата, натрошете бисквитите в кухненски робот или чопър. Разтопете маслото и смесете всичко в купа заедно със солта. Разбъркайте добре. Прехвърлете основата в подготвената форма. Притиснете с дъното на чаша така, че да разпределите основата равномерно по дъното на формата. Оставете настрана, съветва az-jenata.bg.

За пълнежа:

В голяма купа разбийте с миксер крема сиренето и захарта до разтварянето ѝ и до получаване на пухкава смес. Добавете нишестето и яйцата. Разбийте. Добавете крем ликьора и ванилията. Разбийте. Излейте крема върху основата във формата за печене. Печете за около 1 час и 20 минути в загрятата фурна. Оставете чийзкейка да изстине за минимум 4 часа или за през нощта.

За ганаша:

Когато сте готови да сервирате чийзкейка, направете ганаша. За целта разтопете на водна баня на тих огън шоколада. Към него добавете леко загрятата сметана и разбърквайте постоянно, докато се смесят напълно. Свалете от котлона и оставете да изстине. Приберете в хладилник за 15 минути да се стегне леко. След това го намажете върху чийзкейка, като размажете с шпатула равномерно навсякъде. Украсете с филирани бадеми.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Любопитно
fallback