Защо е полезно да имаме домашни любимци?

Котките и кучетата имат положително въздействие върху психическия баланс при възрастните хора

30.03.2022 | 20:54 Редактор: Теодора Патронова
Защо е полезно да имаме домашни любимци?

Котките и кучетата, както и всички домашни любимци, правят стопаните си щастливи всеки ден. Ако нашите четириноги приятели могат да подобрят емоционалното ни състояние и да намалят стреса, следователно те биха имали положително въздействие и върху психическия баланс при възрастните хора.

Предварително проучване, представено на 74-ия конгрес на Американската академия по неврология, е показало, че стопаните на кучета и котки са по-малко изложени на риск от когнитивен спад с течение на времето.

Лекари от болницата на Мичиганския университет в САЩ са анализирали данни от 1369 възрастни, пенсионери, които са свързани с програмата Medicare. Според анализите е установено, че 53% от тях имат домашен любимец вкъщи - куче или котка. Въз основа на резултати от тестове, лекарите са поставили на всеки участник определен когнитивен резултат, който е варирал от 0 до 27 точки. 

Както се е очаквало, когнитивният резултат на участниците постепенно е намалявал с времето. Въпреки това, хората, които са се грижили за домашни любимци в рамките на повече от 5 години, са имали по-висок когнитивен резултат - средно с 1,2 точки по-висок, в сравнение с хората, които не са имали контакт с домашни любимци.

Известно е, че стресът може да има негативно влияние върху когнитивните функции, а антистресовият ефект на контакта с домашни любимци може да предостави правдоподобно обяснение за наблюденията от проучването.

Домашният любимец също увеличава физическата активност на стопаните си, което може да е от полза за поддържане на когнитивното здраве.

Четете повече по темата в puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК