fallback

Проучване: Хората с по-силна имунна система са по-привлекателни

Според учените жените предпочитат мъже, които са добре пригодени за борба с вирусни заплахи

23.03.2022 | 22:11 Автор: Теодора Патронова

Външният вид на хората е много индивидуален. Учени, които изучават човешката еволюция, отдавна предполагат, че хората, които често са възприети като най-добре изглеждащи, вероятно имат и по-добро здравословно състояние. Поради тази причина в Texas Christian University е направено първото проучване в сферата на експерименталната социална психология, което да провери тази връзка.

В него са включени 159 човека на възраст между 17 и 30 години и от различни етнически групи - европейци, азиатци, афроамериканци и други. Изискванията за участниците са да не страдат от някое хронично заболяване, включително психични разстройства и да не са имали от остро заболяване в продължение на 2 седмици преди проучването.

По-късно са събрани оценки за привлекателността на лицето на още 492 участника на възраст между 18-29 години. От тях 259 са жени, а 233 са мъже от различни етнически групи.

Участниците оценяват произволно избрани 25 снимки на представители на противоположния пол по характеристики, които включват фактори като привлекателност и други.

При анализ на получената информация, се забелязва, че хората отбелязани като по-привлекателни имат по-добри фагоцитарни възможности на биочастици от E.coli. Това е процес, който подпомага предотвратяването на бъдещи инфекции.

Според оценките на снимките на мъжете, жените определят тези с високо функциониращи NK-клетки, като по-привлекателни от останалите. Това предполага, че жените предпочитат мъже, които са добре пригодени за борба с вирусни заплахи и неопластичен растеж.

От друга страна, участниците от мъжки пол оценяват жените с ниско функциониращи NK клетки, като по-привлекателни.

Четете повече в puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Любопитно
fallback