Серия от скорошни проучвания добавят повече доказателства за ползите от Омега-3 мастните киселини, особено на EPA и DHA мастните киселини. Тези две омега-3 се срещат в рибата, в хранителните добавки с рибено масло и в маслото от водорасли.
Организмът може да ги синтезира от алфа-линоленова киселина, която се намира в изобилие в ленените и чиа семена, орехите и конопените семена.
Петгодишен изследователски проект, ръководен от Научния център на Тексаския университет в Сан Антонио, е идентифицирал нов начин на действие на омега-3, който може да намали болката. Преглед на предишни проучвания показва, че комбинацията от ниски нива на омега-3 мастни киселини и високи нива на омега-6 насърчава невропатичната болка и възпаление.
Дисбаланс в приема на мастни киселини също допринася за болка, причинена от артрит, травма и хирургични интервенции. Счита се, че болката може да се облекчи чрез консумация на повече омега-3 и по-малко омега-6 мастни киселини.
Пациентите с мигрена могат да намалят честотата и тежестта на пристъпите чрез ограничаване приема на провъзпалителни омега-6 и увеличаване на приема на омега-3, според проучване, публикувано в The British Medical Journal и проведено от изследователи от Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил. Тази промяна в диетата може дори да позволи на някои хора да намалят приема на лекарства срещу мигрена, казват авторите.
Четете повече по темата в puls.bg
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК