Терпените са от важно значение за благоприятното въздействие на някои храни върху здравето ни. Те са основни компоненти на етеричните масла и присъстват в редица ароматни растения, подправки и много плодове.
Какво са терпените и какви са ползите от тях?
Като съставка в храните, които консумираме, терпените насърчават здравето при определени обстоятелства. Като цяло, терпените действат като антиоксиданти, които предпазват липидите, кръвта и другите телесни течности от увреждане от свободни радикали. Най-проучени са ефектите на терпените лимонен и карвон.
В момента се проучват възможните ползи от d-лимонен като помощно средство при терапията на рак. Успешни проучвания са проведени в болница Чаринг Крос в Лондон, Великобритания, с участието на пациенти, диагностицирани с рак на гърдата или дебелото черво. Някои терпени имат антибиотичен ефект.
Кои храни съдържат терпени?Почти всяка ароматна растителна храна съдържа терпени, особено пресните зеленчуци, цитрусовите плодове, ментата и други. Такъв е случаят например с лимона. Терпените реагират със светлината и кислорода. Поради това те се разлагат, когато влязат в контакт с водата за готвене и въздуха. За да се предотврати максимално загубата им, най-добре е да се приемат храните, богати на терпени, в сурово състояние. От друга страна, съдържанието на терпен е по-високо, когато плодовете се оставят да узреят на дървото. Оттук и значението на консумацията на сезонни продукти и по възможност отгледани в средата, в която живеем.
Повече по темата четете в puls.bg
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК