fallback

Няколко начина да намалите горчивината на брюкселското зеле

Бланширайте в солена вода

10.03.2022 | 23:20 Автор: Искра Ангелова

Брюкселското зеле е миниатюрен сорт зеле, който има леко горчив вкус и по-твърда текстура. Заради натрапчивия вкус много хора не го харесват. А то заслужава специално място в храненето, защото е изключително полезно.

1. Изберете възможно най-пресните зелки.

Колкото по-старо е брюкселското зеле, толкова по-горчив вкус има. Изберете възможно най-пресните малки зелки, за да сте сигурни в успеха на ястието си.

2. Отстранете външните листа.

Горчивината на брюкселското зеле идва до голяма степен от външните листа, оформящи най-горния слой. Премахнете ги, за да намалите горчивия вкус. Те и без това често са завехнали

3. Бланширайте в солена вода.

Бланширането в подсолена вода ще направи брюкселското зеле не само по-малко горчиво, но и по-меко. С тази техника ще намалите времето за готвене. Ако готвите брюкселското зеле в комбинация с други продукти, то може да остане сурово, докато останалите компоненти вече са готови. С бланширането скъсявате този процес и правите готвенето на брюкселско зеле по-лесно, вкусно и бързо.

4. Гответе на по-висока температура.

Ако печете брюкселското зеле на по-високи градуси, това ще карамелизира въглехидратите и естествените захари в тях, като ще ги направи по-сладки.

5. Добавете киселини, мазнини или пикантни подправки.

За да намалите горчивината на брюкселското зеле, добавете някои вкусни съставки. Пикантните вкусове потискат горчивия вкус. Мазнините и киселините също имат подобен ефект. Ако добавите киселинност, сладост, пикантност или мазнини към ястието, брюкселското зеле спира да нагарча.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Любопитно
fallback