Въпреки че рибата обикновено се смята за здравословна храна, в някои случаи тя може да стане вредна, например ако съдържа високи нива на живак, съобщи за агенция Прайм Оксана Михалева, ендокринолог и диетолог от SM-Clinic в Москва.
Учените са установили, че живак се натрупва най-много в рибата тон, марлина и кралската скумрия, а най-малко - в камбалата, сьомгата и речната пъстърва. Някои видове риба могат да акумулират кадмий и олово, добавя тя, цитирана от БГНЕС.
Според други показатели рибата обикновено не е опасна, ако се спазват условията за улов или промишлено отглеждане, транспортиране и съхранение, заключи Михалева.
Снимка: БГНЕС
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
Останете информирани с Bulgaria ON AIR и в канала ни в Google News Showcase.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
Тагове: