Грахът е прекрасна бобова култура с леко сладък и маслен вкус. Той е чудесно средство да подобрите здравословното си състояние, защото предлага богат набор от полезни хранителни вещества. Може да се консумира като основно ястие или като гарнитура. Прекрасен е за супи, салати, дресинги, пюрета, сосове. Има много начини да го включите в менюто си.
А защо е добре да консумирате грах по-често? Ето няколко здравословни причини.
Хранителните качества на граха са много. Той съдържа богата палитра от витамини, минерали, антиоксиданти, които го правят наистина полезен.
Изпълнен е с фибри
Грахът е богат източник на ценни фибри. Неразтворимите фибри в граха помагат за удължаване на усещането за ситост, подобряват храносмилането и балансират кръвната захар. Те ускоряват перисталтиката на червата, като улесняват изхождането и подобряват усвояването на хранителните вещества.
Полезен за сърцето
Фибрите в граха са важни и за сърдечносъдовата система. Редовната консумация на грах може да подобри функциите на сърцето и кръвоносните съдове, като намалява сърдечносъдовия риск. Фибрите в граха понижават холестерола, което се отразява благотворно на функциите на сърдечносъдовата система. В допълнение грахът съдържа изобилие за ценните за сърцето минерали калий, калций и магнезий, според realsimple.com.
Грахът е полезен за имунитета
Имунната система се нуждае от укрепване, а то се осигурява чрез пълноценна и здравословна храна. Грахът е именно такъв продукт, който доставя ценния за имунната система витамин С. Той съдържа още важния за имунитета антиоксидант витамин Е в комбинация с цинк и антиоксиданти. Тези микроелементи са нужни на имунната система, за да функционира добре и да предпазва от инфекции.
Четете цялата статия в az-jenata.bg.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК