Може ли добрият холестерол да ни предпази от тежки форми на Ковид-19? 

Той може да помогне вируса да се разпространява по-малко

01.02.2022 | 22:43 Редактор: Ваня Кузманова
Може ли добрият холестерол да ни предпази от тежки форми на Ковид-19? 

Много от рисковите фактори за Ковид-19 са свързани с проблеми с холестерола, поради което това се анализира внимателно и има все по-голямо значение за развитието на пандемията. Учени от Университетската болница Ла Пас, в Мадрид, са анализирали влиянието, което нивата на холестерола могат да имат върху еволюцията на инфекцията при пациента.

Как действа HDL - добрият хорестерол?

Ако прегледаме някои от основните фактори, които могат да влошат развитието на Ковид-19, във всички случаи обикновено присъстват и ниските нива на HDL холестерола. В предишни проучвания е установено, че ниските нива на добър холестерол са свързани с повишен риск от сърдечни проблеми, вирусни и бактериални инфекции. Една хипотеза е, че този холестерол носи протеини, свързани с имунната система и може да помогне на вируса да се разпространява по-малко.

 

Как холестеролът помага на Ковид-19?

 Холестеролът може да помогне за настъпване на инфекции. Следователно той може да помогне и на разпространението на коронавируса. Едно от обясненията е, че холестеролът обикновено се намира в клетъчните мембрани. Всъщност едно от успешните средства за лечение на Ковид-19 са статините, които са основно лекарство за понижаване на холестерола. Статините премахват голяма част от холестерола, който е останал в клетъчната мембрана. Следователно те затрудняват проникването на коронавируса.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК