Лукът е зеленчук, който присъства в изключително богато разнообразие от рецепти. Той се консумира както суров в салати, така и в печени, варени, пържени ястия. Придава фантастичен сладникав вкус на ястията, особено ако се карамелизира. Във всичките му форми и в цялото му разнообразие има невероятни ползи за здравето. Заради тях заслужава специално място на трапезата.
Лукът съдържа активното вещество алицин. То се среща в кромид лука, чесъна, дивия лук, шалота, праза. Всички те имат страхотни ползи за здравето благодарение на алицина. Причините да не се колебаете да включите лук в следващата си рецепта са много. Ето три от най-важните от тях.
Лукът е полезен за сърдечносъдовата система
Редовната консумация на лук има положително въздействие върху сърдечносъдовата система. Алицинът, който по структура е полифенол, вид антиоксидант, има противовъзпалителни въздействия върху сърдечносъдовата система. В различните видове лук се среща и друг полифенол – кверцетин. Той има свойството да понижава кръвното налягане, триглицеридите и холестерола.
Лукът е богат на антиоксиданти, ценни за имунната система
Антиоксидантите са важни не само за сърдечносъдовата, но и за имунната система. Те имат противовъзпалителни свойства, които подпомагат работата на имунната система. Борят се със свободните радикали, бактериите, микробите, вирусите и всички патогени, опитващи се да увредят клетките ви. Различните видове лук са богати на различна концентрация антиоксиданти и флавоноиди.
Лукът може да понижи риска от рак
Отново благодарение на изобилието от антиоксиданти лукът може да допринесе в борбата с образуването на ракови клетки в организма. Хроничните възпаления в тъканите също са предпоставка за отключване на ракови заболявания. Антиоксидантите и флавоноидите в лука се борят с тези процеси, като намаляват риска от рак.
Повече по темата четете в Az-jenata.bg
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК