Според стари готварски книги: Каква е българската култура на хранене?

Първата е на Петко Славейков - "Наставления за всякакви гозби според както ги правят в Цариград"

11.01.2022 | 16:36 Редактор: Здравко Черкезов
Според стари готварски книги: Каква е българската култура на хранене?

Росен Петков е колекционер на редки и ценни книги, изследовател на печатни артефакти, занимава се с дигитални изкуства и компютърна графика. Изданията в сбирката му наброяват 10 000, а една част от тях са стари автентични български готварски книги. 

"Те са специална част от колекцията ми, защото отразяват културата, вярванията, живота на хората – кухнята на един народ е свързана с неговата история", споделя той пред БНР.

Важна за нашата история е първата готварска книга – тази на Петко Славейков, наречена "Наставления за всякакви гозби според както ги правят в Цариград и разни домашни справки". 

"Това е кухнята на средната класа, на онези, които могат да отидат до пазара и да си купят продукти, много интересни и изобщо не прости рецепти", посочи Росен Петков. "Понякога дори много деликатесни. Можем да намерим рецепта за пълнен пъпеш или дори за моруна."

"Друг издател от 19 век – Смлекаров – в своята книга "Додатъци" обръща специално внимание режима, на здравословния начин на живот. Той е и човекът, който популяризира картофите в Самоков. Те не са били много използвани у нас чак до средата на 20 век. Предпочитан продукт е бил оризът", разказа още Росен Петков.

Снимка: Личен архив на Росен Петков/БНР

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК