fallback

Кои витамини са полезни за вените?

Витамин Е спомага за намаляване образуването на кръвни плаки

31.12.2021 | 15:35 Автор: Искра Ангелова

Знаем, че видът на храната, която консумираме се отразява на нашия имунитет, килограми, състояние на кожата, енергийни нива, стойности на кръвната захар, холестерола, състоянието на косата и ноктите. Но не забравяме ли и състоянието на нашите вени?

Дори и да не страдаме от проблеми с вените, трябва да внимаваме с консумацията на колбаси, захар, вредни въглехидрати, трансмазнини, защото те оказват негативно влияние върху тях. От друга страна, има някои важни витамини, които спомагат за доброто състояние на вените ни.

Витамин Е

Мощен антиоксидант, който е важен не само за здравето на кожата и косата, но се смята, че спомага за подобряване на кръвообращението. Витамин Е спомага за намаляване образуването на кръвни плаки, но също така предпазва липидите от окисляване. Храни, които са богати на витамина са ядки, слънчогледови семки, сьомга, пъстърва, авокадо, киви и други.

Витамини от група В

Едни от най-важните витамини за укрепване на кръвоносните съдове, за което се смята, че допринася за предотвратяване на проблеми с вените. Според специалисти витамини В12 и В6 са едни от най-полезните за хора страдащи от проблеми с вените или кръвни съсиреци. Двата витамина спомагат в баланса на холестерола и хомоцистеина. Храни, които са богати на витамини от групата В са кафяв ориз, риба, яйца, леща, броколи, бадеми, авокадо, банани, спанак и други, информира az-jenata.bg.

Витамин К

Още един важен витамин за здравето на вените и доброто кръвообращение. В допълнение, витамин К помага и за укрепване на капилярите. Вкусни храни, които са богати на него са спанак, броколи, брюкселско зеле, пилешко месо, зелен боб, сини сливи, киви, авокадо и други.

Витамин С

Антиоксидант, за който знаем, че е един от най-важните за здравето на сърцето, имунната система и вените. Той стимулира доброто кръвообращение и спомага за заздравяването на венозните мембрани. Също така поддържа стените на вените здрави и помага на тялото ни да синтезира колаген, който е важен за правилното му функциониране. Витамин С се съдържа в добри количества в свежите плодове и зеленчуци.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Любопитно
fallback