Кои витамини са полезни за вените?

Витамин Е спомага за намаляване образуването на кръвни плаки

31.12.2021 | 15:35 Редактор: Искра Ангелова
Кои витамини са полезни за вените?

Знаем, че видът на храната, която консумираме се отразява на нашия имунитет, килограми, състояние на кожата, енергийни нива, стойности на кръвната захар, холестерола, състоянието на косата и ноктите. Но не забравяме ли и състоянието на нашите вени?

Дори и да не страдаме от проблеми с вените, трябва да внимаваме с консумацията на колбаси, захар, вредни въглехидрати, трансмазнини, защото те оказват негативно влияние върху тях. От друга страна, има някои важни витамини, които спомагат за доброто състояние на вените ни.

Витамин Е

Мощен антиоксидант, който е важен не само за здравето на кожата и косата, но се смята, че спомага за подобряване на кръвообращението. Витамин Е спомага за намаляване образуването на кръвни плаки, но също така предпазва липидите от окисляване. Храни, които са богати на витамина са ядки, слънчогледови семки, сьомга, пъстърва, авокадо, киви и други.

Витамини от група В

Едни от най-важните витамини за укрепване на кръвоносните съдове, за което се смята, че допринася за предотвратяване на проблеми с вените. Според специалисти витамини В12 и В6 са едни от най-полезните за хора страдащи от проблеми с вените или кръвни съсиреци. Двата витамина спомагат в баланса на холестерола и хомоцистеина. Храни, които са богати на витамини от групата В са кафяв ориз, риба, яйца, леща, броколи, бадеми, авокадо, банани, спанак и други, информира az-jenata.bg.

Витамин К

Още един важен витамин за здравето на вените и доброто кръвообращение. В допълнение, витамин К помага и за укрепване на капилярите. Вкусни храни, които са богати на него са спанак, броколи, брюкселско зеле, пилешко месо, зелен боб, сини сливи, киви, авокадо и други.

Витамин С

Антиоксидант, за който знаем, че е един от най-важните за здравето на сърцето, имунната система и вените. Той стимулира доброто кръвообращение и спомага за заздравяването на венозните мембрани. Също така поддържа стените на вените здрави и помага на тялото ни да синтезира колаген, който е важен за правилното му функциониране. Витамин С се съдържа в добри количества в свежите плодове и зеленчуци.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК