Червените боровинки са плод, който често е пренебрегван в храненето. Той е с по-кисел и стипчив вкус, заради което черните боровинки взимат превес в предпочитанията на повечето хора. Въпреки това, червените боровинки са изключително полезни както за здравето, така и за красотата, а и за храносмилането.
Червените боровинки съдържат фитохимикали, като флавоноиди и антоцианини, които имат много мощен противовъзпалителен ефект, според Анна Юрик, диетолог от Националния университет по здравни науки в Илинойс, САЩ, цитирана от prevention.com. Според нея червените боровинки дължат терапевтичните си ефекти именно на тези активни вещества с антиоксидантен характер.
Червените боровинки са най-известни с терапевтичната си употреба в борбата с инфекциите по пикочните пътища. Тези малки плодчета имат свойството да ускоряват диурезата, като по този начин пречат на бактериите да се захващат по лигавицата на пикочните пътища. Антиоксидантите в тях противодействат на инфекциите и се борят с болестотворните микроорганизми.
Какво съдържат червените боровинки?
Червените боровинки са много богати на витамин А, К, С и Е, както и изобилие от фибри, полифеноли. Бедни са на калории – едва 44 калории на 100 грама. Заради тези полезни антиоксидантни вещества в състава си червените боровинки могат да се използват по много начини за здраве и красота.
Ето как можете да използвате червени боровинки за здраве и красота.
Вода за изплакване на уста
За да използвате противовъзпалителните свойства на червените боровинки за здравето на устната кухина и венците, можете да си направите вода за изплакване с тях. Смесете ¾ чаша вода с ¼ чаша пресен сок от изцедени червени боровинки. Добавете 1 супена лъжица сода за хляб. Разбъркайте добре. Можете да използвате водата за уста 3 пъти на ден.
Овлажняващо масло за тяло
Червените боровинки имат свойството да успокояват суха и дехидратирана кожа. На водна баня разтопете ½ чаша кокосово масло. След като се размекне, свалете от котлона. Добавете ¼ чаша пресен сок от червени боровинки. Охладете в хладилник за 30 минути. Разбийте с миксер за 5 минути до пухкава смес. Прехвърлете в стъклен буркан с капак.
Четете цялата статия в az-jenata.bg.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК