За празничната трапеза винаги приготвяме поне една вкусна салата. Съобразяваме салатите според основното ястие, останалите мезета и предпочитанията на гостите ни.
Ето няколко рецепти за празнични салати за Коледа и Нова година.
Салата с кисело зеле, картофи и наденица
Продукти:
8 ленти бекон 1 глава червен лук 1 и ½ кг картофи 2-3 наденици няколко листа кисело зеле малко зелев сок олио/зехтин сол, черен пипер на вкус
Приготвяне:
Сварете картофите като за салата. В тиган загрейте малко мазнина и запържете до златисто бекона. След това го извадете и го сложете върху домакинска хартия, за да се отцеди мазнината. В същата мазнина задушете лука и прибавете към него нарязаната на колелца наденица.
Когато наденицата стане златисто-кафява, прибавете вече сварените и отцедени картофи. Гответе около минута и прехвърлете в купа. Добавете бекона, нарязаното кисело зеле, лука, малко от зелевия сок, черен пипер и сол на вкус.
Топла картофена салата с пармезан и горчица
Продукти:
5 големи картофа 120 г майонеза 2 супени лъжици пармезан, настърган 1 и ½ супени лъжици дижонска горчица 4 чаени лъжици ябълков оцет ½ чаена лъжица лют черен пипер ½ чаена лъжица сол ¼ чаена лъжица черен пипер ¼ чаена лъжица сладък червен пипер ½ глава червен лук, нарязан 2 стръка пресен лук, нарязан
Приготвяне:
Поставете картофите в тенджера с подсолена вода. Кипнете водата. Намалете котлона и оставете картофите да се сварят за около 20 минути. Отцедете. Нарежете на кубчета.
Смесете майонезата, пармезана, горчицата, оцета, подправките в голяма купа. Разбъркайте. Добавете картофите, лука и пресния лук. Разбъркайте салатата и сервирайте топла.
Вижте още рецепти а в az-jenata.bg.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК