Благодарение на медицината и методите за овладяване и поддържане на редица заболявания средната продължителност на живота се е увеличила през последния век. Според центровете за контрол и превенция на заболяванията, цитирани от healthdigest.com, допреди сто години повечето хора са живели средно до 30-годишна възраст, защото са умирали поради липса на лекарства и медицинска помощ. Напредъкът на медицината и откриването на средства за лечение и превенция на множество заболявания е спомогнало за значително удължаване на средната продължителност на живота.
И въпреки това последните десетилетия бележат сериозен ръст в заболеваемостта от рак, сърдечносъдови заболявания, диабет, белодробни, чернодробни заболявания, скъсяващи средната продължителност на живота. Изследване от 2018 година, публикувано в American Journal of Public Health сочи, че до голяма степен нездравословното хранене допринася за тези социално значими заболявания. Лекарствата, ваксините, високите технологии и напредъкът в медицината не могат да помогнат достатъчно, ако човек системно се храни неправилно и има нездравословни навици по отношение на диетата си.
Месото е една от храните, сочени за най-честите виновници за тези заболявания. Някои хора считат месото за причината за здравословните им проблеми. Други решават да го изключат от менюто си частично или изцяло.
Както с всичко останало, така и с месото най-важните неща са в детайлите. Месото само по себе си не носи вреди на организма, напротив. То е най-богатият източник на протеини, съдържащи пълния набор от аминокиселини – незаменими за изграждането и деленето на всяка клетка в организма. Нещо повече – растителните заместители на месото, съдържащи протеини, за съжаление рядко съдържат пълния набор от незаменими аминокиселини. Ето защо изключването на месото не може да се свърже с понижен риск от заболявания. Това може потенциално да има и други негативни ефекти върху здравето в дългосрочен план.
Кой обаче е видът месо, който със сигурност оказва вредно влияние върху здравето?
Отговорът на този въпрос е преработеното месо. Шунки, колбаси, пушени меса, осолени колбаси и деликатеси са само част от месата, които не е добре да консумирате, ако искате да се радвате на добро здраве задълго. Тези месни изделия са препълнени с наситени мазнини, добавени захари, много сол, консерванти, подобрители и други добавки.
Колбасите от червено месо са изключително наситени с мазнини, холестерол, натрий, а в много от тях се съдържат и добавени захари под всякаква форма – глюкоза, глюкозо-фруктозен сироп, царевичен сироп. Това е лоша новина за здравето ви, особено ако тези преработени меса присъстват редовно и ежедневно в менюто ви.
Четете цялата статия в az-jenata.bg.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК