Продукти:
- 200 г шамфъстък
- 100 г орехи
- 170 г сушени плодове по ваш избор
- 1-2 чаени лъжички канела
- 125 г масло
- 1 пакет кори за баклава
За сиропа:- 2 чаени чаши захар
- 3 чаени чаши вода
- 2 прахчета ванилия
Приготвяне:
Сушените плодове се нарязват на малки парчета и се слагат в купа, като към тях се добавят счуканите ядки и канелата. Опаковката с корите трябва да се раздели на две или три равни части, в зависимост дали искате един пласт плънка или два. В тавичка за печене сложете една кора и я намажете с разтопено масло.
Върху нея сложете втора и нея също намажете с масло. Така всички кори между плънката трябва да бъдат намазани. Ако сте разделили опаковката с корите на две равни части, след като сте подредили и намазали половината от тях може да разпределите равномерно плънката с плодовете и ядките.
След това завършете с останалата част от корите, като отново намазвате всяка с разтопено масло преди да сложите следващата. Накрая нарежете баклавата на квадратчета или ромбоиди, като в средата на всяко парченце направете с нож по един малък разрез/дупчица, съветва az-jenata.bg.
Така корите ще се изпекат равномерно, а след това сиропът ще ги напои добре. Баклавата се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност. Топлата баклава трябва да се залее с охладения захарен сироп.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК