Джинджифилът е една от храните, считани за суперхрани. Той е изключително полезен в много отношения, заради което някои хора го включват ежедневно в храненето си. Присъства в кухнята на много народи още от древността.
Популярен е с полезните си свойства в облекчаване на стомашни болки, гадене, повръщане. Той стимулира имунната система, подобрява дихателната функция, ускорява процесите на оздравяване при вирусни инфекции и настинки.
Джинджифилът е изпълнен с антиоксиданти и активни вещества, които имат изразен противовъзпалителен характер и могат да облекчат менструални болки, стомашни болки. Джинджифилът има множество употреби. Той може да се консумира суров, като отвара или чай, като подправка и добавка към ястия, сосове, печива.
Ето някои положителни и отрицателни ефекти от консумацията на джинджифил:
Ще получавате изобилие от антиоксиданти редовно
Антиоксидантите са активни съединения, които се борят с възпаленията и оксидативния стрес в организма. Те противодействат на процесите, предизвикващи преждевременно стареене и увреждане на клетките под натиска на свободните радикали.
Киселините в стомаха ви може да се успокоят
Според healthline.com джинджифилът има свойството да допринася в борбата с киселинния рефлукс. Ако консумирате джинджифил под някаква форма всеки ден, това може да намали симптомите на киселини, свързани с раздразнение след хранене, горчив вкус в устата и пареща болка в гърдите.
Голямото количество джинджифил всеки ден може да причини камъни в бъбреците
Както с всяка полезна храна, така и с джинджифила трябва да се внимава, най-вече с количеството. Ако редовно ядете повече джинджифил, защото вярвате, че колкото повече консумирате, толкова по-полезно ще се отрази това на тялото ви, грешите. Големите количества джинджифил могат да доведат до разстроен стомах, камъни в бъбреците, болки, раздразнения, повишен риск от вътрешно кървене, синини, киселини, газове.
Четете повече по темата в az-jenata.bg.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК