fallback

Ето как да направим сандвича си максимално здравословен и вкусен

Добавете колкото се може повече зеленчуци към закуската си

02.12.2021 | 15:30 Автор: Жаклина Иванова

Закуската е най-важното хранене за деня. Тя трябва да ви зареди с енергия и достатъчно хранителни вещества, за да устоите на предизвикателствата на деня. За да се случи това обаче, закуската ви трябва да е максимално здравословна.

Не е важно просто да закусите – важно е как и с какви храни го правите. Сандвичът е една от най-популярните закуски, които милиони хора по света консумират. Той обаче невинаги е здравословен.

Но има няколко начина да направите сандвича си за закуска максимално здравословна опция. Ето как.

Подбирайте постно месо

Беконът е едно от най-използваните меса за закуска. Ако сте от почитателите на английската закуска, вероятно добавяте бекон към чинията си всяка сутрин. У нас също толкова разпространени са сушените, варено-пушените колбаси, които съдържат изключително много мазнини. За да намалите наситените мазнини, а заедно с тях и излишните калории, наблегнете на постните меса за закуска. Такива са печените и варени пуешки, пилешки или свински деликатеси, направени от чисто месо.

Извлечете максималното от хляба си

Сандвич без хляб не е сандвич. Няма как да премахнете хляба от този вид закуска, но можете да извлечете максимума от него. За целта избягвайте гевреците, бейгълите, кроасаните, питките от бяло брашно. Заменете ги с възможно най-пълнозърнестите им версии. Така ще добавите повече протеини и фибри към закуската си. Според клиника Майо, това е много важно за намаляване риска от инфаркт, инсулт, диабет, както и за удължаване на усещането за ситост през целия ден.

Добавете повече зеленчуци

Добавете колкото се може повече зеленчуци към закуската си. Така ще добавите здравословни фибри, които ще ви държат сити задълго. Освен това ще прибавите витамини, минерали и антиоксиданти, от които организмът ви се нуждае. Зеленчуците са бедни на калории, което е допълнителен бонус към здравословната ви закуска. В компанията на достатъчно въглехидрати и фибри от зеленчуците протеините от месото и животинските продукти се усвояват по-добре.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Любопитно
fallback