На 30 ноември отбелязваме още един голям зимен празник – Андреевден. Свети Андрей е първозваният Христов Апостол. У нас празникът бива наричан още Мечкинден – празник на мечките, чиито господар е Свети Андрей.Според народните вярвания от днес денят започва да расте, колкото едно царевично (просено, житно и т. н.) зърно. Ето защо според традицията на празничната трапеза трябва да има ястия с боб, леща, булгур, жито и други.
Продукти:
- 2 чаши царевично брашно
- 1 чаша пшеничено брашно
- 1/3 чаша захар
- 1 щипка сол
- 1 пакет бакпулвер
- 50 мл олио
- 2 чаши вода
- 150 г маслини без костилка
Приготвяне:
Смесете сухите съставки. За по-сигурно ги пресейте, за да се смесят добре. След това добавете олиото и водата. Омесете меко тесто с ръце, съветва az-jenata.bg.
Разстелете го с пръсти, така че да можете към него да прибавите и маслините. Ако искате предварително можете да ги нарежете. А може и да ги оставите цели. Омесете тестото отново.
Разделете го на малки парчета и оформете топки. Поставете ги в намазнена и набрашнена тава да втасат. След като се уголемят печете в загрята на 200-220 градуса фурна за около 30 минути.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК