На 30 ноември отбелязваме още един голям зимен празник – Андреевден. Свети Андрей е първозваният Христов Апостол. У нас празникът бива наричан още Мечкинден – празник на мечките, чиито господар е Свети Андрей.
Според народните вярвания от днес денят започва да расте, колкото едно царевично (просено, житно и т. н.) зърно. Ето защо според традицията на празничната трапеза трябва да има ястия с боб, леща, булгур, жито и други.
За да се подготвите за празника, споделяме рецепта за задушени гъби с ориз.
Продукти:
- 1 кг гъби
- 1 и ½ чаши ориз
-½ чаша олио
- 2 щипки бял пипер
- 1 щипка сол
- 2 глави лук
- 1 щипка черен пипер
- сокът от 1 лимон
Приготвяне:
Нарежете гъбите на филийки, лука на полумесеци. Напълнете тенджера с подсолена вода и сварете гъбите. Изцедете водата, но я запазете за после, съветва az-jenata.bg.
В тенджерата излейте олиото и запържете лука в него. След това добавете гъбите и ориза. Запържете ги за 2-3 минути, след това ги залейте с водата от гъбите.
Подправете с подправките и намалете котлона, след като ястието заври. След като водата изври, подправете с лимоновия сок и сервирайте.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК