Здравословни ли са наистина сушените плодове?

Те са изпълнени с витамини, фибри, минерали и антиоксиданти

21.11.2021 | 23:42 Редактор: Жаклина Иванова
Здравословни ли са наистина сушените плодове?

Сушените плодове са считани за здравословна храна. Те присъстват в смесите за закуска, включващи овесени ядки, семена, ядки под общото наименование мюсли. Плодовете са изключително полезна храна. Те са източник на витамини, минерали, антиоксиданти, фибри. Сушените плодове обаче имат по-високо съдържание на калории и захари заради дехидратираната си текстура, която прави наситеността на някои от компонентите им по-висока.

Според Food Data, цитирана от healthdigest.com, в 30 грама сушени стафиди се съдържат около 85 калории и 22,5 грама въглехидрати, от които 18,5 грама са захари. В същото количество прясно грозде има само 5,4 грама въглехидрати, от които 4 грама са захари. Това прави стафидите многократно по-калорични и по-наситени със захари от пресния им вариант – гроздето.

Въпреки това, сушените плодове са изпълнени с витамини, фибри, минерали и антиоксиданти. С тях е нужно стриктно да следите порциите си и да не консумирате големи количества.

Диетите и хранителните режими, включващи сушени плодове в състава си, са много богати на фибри, които се свързват с намален риск от сърдечносъдови и храносмилателни заболявания, затлъстяване, диабет.

Сушените плодове са много богати на антиоксиданти. Те са изключително важни в борбата с оксидативния стрес, причинен от свободните радикали, предизвикващи възпаления в тъканите. Сред най-богатите на антиоксиданти сушени плодове са сините сливи, ябълките, сушените кайсии. Според проучване от 2013 година, публикувано в Journal of Food Science, стафидите могат да допринесат значително в подобряването на липидния профил и гликемичния контрол. Това означава, че те понижават риска от сърдечносъдови заболявания и диабет.

Сушените плодове са с изключително високо съдържание на захари

Едно от най-големите притеснения относно сушените плодове е наличието на захари в тях. Тъй като са дехидратирани, плодовите захари се концентрират и повишават количеството си за единица тегло. Много от сушените плодове допълнително се обработват със захар или бяло брашно, за да се подобрят вкусовите им качества и тяхната трайност. Това ги прави потенциално още по-опасни за здравето, особено ако се консумират в големи количества.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Men
преди 2 години
Ако в една кофа 10 литра с вода сипя 1 кг захар и водата се изпари ще има 5 кг захар това ли се опитвате да кажете Сигнализирай за неуместен коментар