На 8 ноември Православната църква почита свети архангел Михаил – небесният пълководец. А на празничната маса е хубаво да има курбан чорба от овнешко или шилешко месо, празнична пита, баница, фасул, жито, да се лее червено вино за здраве.
Продукти:
- 1 и ½ чаши зрял боб
- 300 г пушен бекон
- 1 глава лук, нарязана
- 1 щипка сол
- 1 щипка червен пипер
- 1 щипка черен пипер
- 2-3 супени лъжици горчица
- 1 чаша доматено пюре (или малка консерва)
- 1 щипка захар
Приготвяне:
Накиснете боба за през нощта. След това го сварете, докато омекне. Изхвърлете водата и налейте нова. Кипнете отново. Отцедете водата и я запазете.
Поставете боба в гювече. Към него прибавете нарязаните бекон и лук. Отделно в тиган на средна температура смесете подправките, горчицата, доматеното пюре и захарта. Разбърквайте непрекъснато, докато се получи гладък сос. След като клокне свалете от огъня и залейте боба с него, съветва az-jenata.bg.
Долейте малко от водата на боба, колкото да покрие ястието до средата. Печете под похлупак на слаба фурна за около 3 часа.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК