Бета-каротинът е растителен пигмент, който придава цвят на червените, оранжевите и жълтите зеленчуци. Той се счита за провитамин А каротеноид, което означава, че тялото може да го превърне във витамин А (ретинол). Освен това бета-каротинът има мощни антиоксидантни свойства. Името му произлиза от латинската дума за морков. Бета-каротинът е открит от учения Хайнрих Вилхелм Фердинанд Вакенродер, който го изолира от моркови през 1831 г.
Изследванията свързват храненето с храни, богати на бета-каротин и приемането на добавки с бета-каротин, водят до ползи за здравето.
Подобрява когнитивните способности
Според някои проучвания, бета-каротинът може да подобри когнитивните функции, поради антиоксидантните си ефекти. Осем проучвания, фокусирани върху антиоксидантите, включително бета-каротин, установяват ползи за когнитивните функции и паметта, свързани с приема на бета-каротин.
Подпомага здравето на кожата
Четете цялата статия в puls.bg
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК