Оризът е много популярна храна. Той присъства в културата на много народи. С него се приготвят всевъзможни рецепти, коя от коя по-вкусни. Изключително вкусен е, освен това е и много достъпен. По тези и много други причини оризът заема централно място в храненето на милиони хора по света.
Оризът е богат източник на ценни витамини от група В, селен, фосфор, манган, магнезий. Съдържа изобилие от въглехидрати, което може да представлява риск за тънката ви талия, а и да създаде допълнителен потенциален риск от диабет.
Ако сте от хората, които консумират ориз често и в по-големи количества, трябва да знаете, че това може да има потенциални негативни ефекти върху здравето. Ето някои от тях.
Подуване и газове
Оризът съдържа нишесте. То е вид сложен въглехидрат, който при честа и изобилна консумация, може да предизвика дискомфорт в корема. Сред неприятните симптоми са подуване, газове, оригване, храносмилателни смущения, понякога и болки.
Риск от диабет
Тъй като оризът е много богат на въглехидрати, честата му консумация в големи количества може да влоши инсулиновата чувствителност на клетките, а това да доведе до диабет с течение на времето. Оризът е с висок гликемичен индекс, което го прави рискова храна за хората, застрашени от диабет. Кафявият, черният и червеният ориз са със среден гликемичен индекс, но и те не са напълно безобидни, ако се консумират често.
Четете повече по темата в az-jenata.bg.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК